IJsland

Op zoek naar het Noorderlicht (i.s.m. Wetenschap in Beeld)

€ 5195pp

Nederlandstalig wetenschappelijke rondreis

in het teken van het Noorderlicht.

Beleef het beste van de IJslandse winter! Onze ‘Noorderlicht exploratiereis’ is opgezet om u de vele gezichten van IJsland te tonen. We doen er ook alles aan om u het magische noorderlicht te laten aanschouwen. Het programma omvat naast 7 overnachtingen met ontbijt ook ons speciale arrangement zes nachten ‘Northern Lights Academy’ – 6 avonden boordevol presentaties, voordrachten en geleide rondritten op plekken waar het mogelijk is een glimp op te vangen van de Aurora Borealis of het noorderlicht. Het gaat om een van a tot z begeleide busreis. Zowel overdag als ’s avonds ervaart u de winter op z’n IJslands in al zijn facetten, u verkent het platteland in het westen en zuidoosten van IJsland, u kamt de streek van het schiereiland Snæfellsnes en de Vatnajökull gletsjer uit en gaat op zoek naar de Aurora Borealis, ver weg van het overbelichte stadsleven.


Dag 1: 02 december 2018 - welkom in Ijsland (50 km)

Afspraak rond 10h30 in Amsterdam Schiphol en ontmoeting met de begeleider en Nederlandstalige gids Werner Hamelinck (van de sterrenwacht). Vlucht van Amsterdam 13h00 naar Keflavik International Airport 15h10 met Icelandair. Icelandair zal proberen op 02 december om het Hekla Aurora vliegtuig naar Amsterdam te krijgen, (onder voorbehoud, kan niet gegarandeerd worden). Transfer van de luchthaven naar het hotel in Reykjavik en avondmaal in Reykjavik.
Overnachting in het Hotel Icelandair Hotel Natura of gelijkwaardig.

Dag 2: 03 december 2018 - Reykjavik City Tour & Borgarfjördur Saga Valley (245 km)

Na het ontbijt een rondrit door Reykjavik waarop u enkele hoogtepunten van de hoofdstad te zien zal krijgen. Dan gaat de tocht verder naar het westen. De Borgarfjörður vallei staat bekend als de Saga Valley met dank aan de rijke geschiedenis. U krijgt de gelegenheid de Grábrók vulkaankrater te beklimmen. En om weer op te warmen moet u bij Deildartunguhver zijn, de krachtigste heetwaterbron van Europa die per seconde zo’n 180 liter, bijna kokend (97° Celsius) water produceert. Vlakbij ligt ook Hraunfossar, een reeks watervallen die vanuit een lavaveld van goed 1 kilometer breed in de rivier lijken te stromen. Het nabijgelegen Barnafoss, de kinderwaterval, vertelt zijn eigen tragische verhaal. De volgende twee nachten brengt u door in Borgarnes, West-IJsland. In de namiddag woont u een lezing bij over het noorderlicht. Na het avondmaal gaat u naar buiten om het noorderlicht te spotten, gevolgd door een kop warme chocolademelk of thee.
Overnachting in het Foss Hotel Reykholt of gelijkwaardig.

Dag 3: 04 december 2018 - Het Schiereiland Snæfellsnes & een fjordcruise (250 km)

Het schiereiland Snæfellsnes (het “schiereiland met de besneeuwde berg” in het IJslands) springt uit aan de westkust van IJsland, als een lange arm met gebalde vuist, en is in veel opzichten een microkosmos van het hele eiland. Over de hele lengte strekt zich een robuuste bergketen uit. U reist door naar het pittoreske vissersstadje Stykkishólmur voor een cruise in de Breiðafjörður fjord. Na een lichte lunch wacht u een unieke IJslandse ‘ontvangst’ in Bjarnarhöfn, waar ze Hákarl maken – de beroemde gerijpte haai. Afhankelijk van het weer wordt er een bezoek gebracht aan het vissersdorp Grundarfjördur, een plaatsje met een indrukwekkende kustlijn, bergen, meren en watervallen. In de baai heeft u zicht op een van de meest gefotografeerde bergen van IJsland, de Kirkjufell. Op de terugrit naar Borgarnes geeft de gids praktische tips over het fotograferen van het noorderlicht, als onderdeel van het noorderlicht programma. Als de avond valt, bent u – hoe kan het ook anders – opnieuw buiten te vinden; dobberend in de hot tubs van het hotel, de hemel afspeurend naar het noorderlicht.
Overnachting in het Foss Hotel Reykholt of gelijkwaardig.

Dag 4: 05 december 2018 - De gouden cirkel, georthermische proeverij & IJslandse paarden (220 km)

Vandaag reist u langs de waterkant van de Hvalfjörður fjord en dan landinwaarts naar het Thingvellir National Park, een UNESCO werelderfgoedsite. Daarna gaat de tocht verder langs de Golden Circle route. Zodra u het geothermische gebied van Geysir betreedt, slaat de stoom u om de oren. Hier treft u een hele rist heetwaterbronnen en bubbelende poelen, inclusief de originele geiser die niet langer actief is maar vervangen werd door Strokkur met erupties om de 5 à 10 minuten. Aangekomen in Geysir troont de chef van het restaurant Geysir u mee naar de geothermische zones waar u kan proeven van het vers in de grond gebakken brood geserveerd met echte IJslandse boter, lekkere geothermisch gekookte eitjes en haring. Heerlijk met een glaasje ijsgekoelde Geysir Schnapps. Daarna bezoekt u Gullfoss – de “gouden waterval”, een dubbele waterval die 34 meter lager in de Hvítá rivier neerstort en zowel ‘s zomers als ‘s winters heel wat toeristen en reizigers aantrekt. In de namiddag komt u meer te weten over IJslanders (IJslandse paarden) en de geschiedenis en speciale kwaliteiten van deze paarden, en brengt u een bezoekje aan een geothermisch verwarmde serre. Dan rijdt u door naar uw volgende bestemming in Zuid-IJsland. Ook deze avond zet u weer een stapje in de wereld van de duisternis op zoek naar het magische noorderlicht, genietend vanuit een comfortabele hot tub in de tuin van het hotel, te midden van de rust en de kalmte van het IJslandse platteland.
Overnachting in het Hotel Eldhestar of gelijkwaardig.

Dag 5: 06 december 2018 - De wonderen der natuur van Zuid-Ijsland & de vulkaan Eyjafjallajökull (220 km)

De tocht van vandaag brengt u naar de zuidkust. De eerste stop van de dag is bij het Eyjafjallajökull bezoekerscentrum waar u meer zal te weten komen over het leven in de buurt van een gletsjer en een actieve vulkaan. De 60 meter hoge Skógafoss waterval is een van de meest indrukwekkende watervallen van het land. In de nabije omgeving treft u een van IJslands boeiendste volksmuseums. Dit museum omvat een reeks turfhuizen en een opmerkelijke collectie kunstvoorwerpen die een beeld schetsen van het leven in het IJsland van weleer, op de boerderij en in huis. In de namiddag wandelen we langs de zwarte lava stranden en langs de vogelkliffen op het Reynisfjara strand in het Zuiden van Ijsland. U overnacht tweemaal nabij Kirkjubaejarklaustur in het Vatnajökull National Park, aan de voet van Europa’s grootste gletsjer. De complete duisternis zorgt voor een ideale locatie om het Noorderlicht te zien.
Overnachting in het Fosshotel Napur.

Dag 6: 07 december 2018 - Skaftafell National Park & Vatnajökull Gletsjer (280 km)

Vandaag is het al gletsjers, ijs en ijsbergen wat de klok slaat. U reist naar het Jökulsárlón ijsmeer waarin vele ijsbergen ronddobberen. U krijgt er volop vrije tijd om te genieten van het wondermooie uitzicht, op verkenning te gaan en misschien zelfs zeehonden te spotten in de ijszee. U kan wandelen op het zwarte zandstrand, als het ware tussen de aangespoelde ijsbergen. Voor de namiddag kan u een optioneel bezoek aan de Ice Cave boeken* of u brengt een bezoek aan het kleine turfkerkje in Hof. Daarna gaat de tocht verder door het nationale park van Vatnajökull is met zijn 12.000 km² het grootste Nationale Park van Europa. Het park toont u de hoogste bergen van IJsland, een heus alpenlandschap en de grootste gletsjer van Europa. Vanavond krijgt u een videopresentatie over het noorderlicht als onderdeel van het Northern Lights Academy programma. De avond is nog jong, ga dus zeker niet te vroeg slapen maar speur op deze afgelegen, rustige plek de hemel af naar die ene, niet te missen, glimp van het aan de hemel dansende noorderlicht.
* u kunt voor de namiddag de optionele excursie Ice Cave Tour bij reserveren. Deze excursie start aan het Jökulsárlón ijsmeer waar u wordt opgepikt met een 4×4 voertuig dat u naar de Ice Cave brengt. Daar wandelt u 10-15 minuten naar de ingang en daarna heeft u ongeveer een uur tijd in de Ice Cave. U ontdekt er de spectaculaire binnenkant van de grot in de grootste gletsjer van Europa, de Vatnajökull. het voelt aan alsof u onder een bevroren blauwe oceaan staat of in een bevroren kathedraal omgeven door miljoenen tinten blauw. De ijsgrotten worden gevormd door rivieren van smeltwater tijdens de zomermaanden. Minimum leeftijd voor de excursie is 10 jaar. Na de excursie wordt u naar het hotel gebracht. Door deze uitstap mist u enkele onderdelen van het normale programma. Maar alles tegelijk is spijtig genoeg niet mogelijk.
Overnachting in het Fosshotel Napur of gelijkwaardig.

Dag 7: 08 december 2018 - Zuidkust, lavastranden, kustdorpjes & Blue lagoon (370 km)

Vanuit Kirkjubaejarklaustur rijdt u door de zwarte Laki lavastranden naar Vík, waar de vogels zelfs in de winter nesten bouwen in de hoge kliffen. Meer naar het westen kan u een wandeling maken achter de Seljalandsfoss waterval. Dan is het tijd om terug te keren naar Reykjavik voor wat vrije tijd om nog wat van Reykjavik te ontdekken. ’s Avonds mag u eerst lekker ronddobberen in het alom bekende Blue Lagoon, waarna u uitgenodigd wordt voor een traditioneel IJslands diner in het Northern Light Inn en u er voor de allerlaatste keer op uit trekt op zoek naar nog meer noorderlicht.
Overnachting in het Icelandair hotel Natura of gelijkwaardig.

Dag 8: 09 december 2018 - afscheid (50 km)

Transfer van het hotel naar de luchthaven heel vroeg, vlucht om 0740 van Keflavik International Airport naar Amsterdam Schiphol 11h50. Einde van een wonderbare reis.

Noorderlicht

De ‘Noorderlicht exploratiereis’ is zo samengesteld dat u 6 avonden doorbrengt op het platteland om zo uw kansen om het magische noorderlicht te aanschouwen te vergroten. Hou er echter wel rekening mee dat de tour afhankelijk is van het weer en dat het waarnemen van het noorderlicht dus niet gegarandeerd kan worden. Het noorderlicht verschijnt aan de noordelijke hemel van september tot april maar enkel bij heldere, onbewolkte hemel. Zoals vele wonderen der natuur is ook het noorderlicht een natuurverschijnsel – het kan waarneembaar zijn, het kan eventjes verschijnen om dan weer te verdwijnen (het is geen tv-show die u gewoon aan en uit kan zetten). Uw geduld zal dus misschien op de proef gesteld worden, maar vaak ook beloond. Gezien dit een winter evenement is moet u er op voorbereid zijn om buiten in de koude te wachten. Dan is het best u zeer warm te kleden, in laagjes, met goede dikke schoenen, handschoenen, mutsen enz. die maken dat u zich comfortabel voelt. Voor de beste foto´s wordt een tripod aangeraden. Wij stellen voor deze reis in december te maken bij nieuwe maan, bij duisternis. Uit ervaring weten wij dat die periode de meeste kans is om het noorderlicht te aanschouwen.

Inbegrepen

– vlucht heen en terug van Amsterdam naar Reykjavik/Keflavik met Icelandair. Luchthavenvervoer luchthaven Keflavik/hotel/ luchthaven
– Nederlandstalige begeleiding en Nederlandstalige gids ( van de sterrenwacht Urania ) vanaf de luchthaven in Amsterdam op 02/12/18 tot en met aankomst in Amsterdam op 09/12/18
– Transfert van luchthaven naar hotel op 02/12/18
– 7 overnachtingen in de vermelde hotels met de vermelde maaltijden
– Fjordcruise met lichte lunch op 04/12/18
– Bezoek aan een traditionele “ Shark curing farom “ op 04/12/18
– Hot spring tasting met Geothermaal brood en eieren op 05/12/18
– Bezoek aan een Ijslandse paardenstal en geothermische serres op 05/12/18
– Bezoek aan het skogar folklore museum op 06/12/18
– Transfert van het hotel naar de luchthaven op 09/12/18
– Gebruik van eenvoudige “ spikes” voor onderaan de schoenen, zaklamp om ‘savonds ht noorderlicht te zoeken

Niet-inbegrepen

– Single toeslag : € 690 per persoon
– Dranken tijdens de maaltijden
– De niet vermelde maaltijden
– Een annulatie en bijstandsverzekering aan 6.5% van de totale reissom
– Fooien voor chauffeur en gids.

Min. 25 deelnemers vereist.