Apulia

Apulia, De keuken van het Middellandse Zeegebied

€ 1235pp

8-DAAGSE BEGELEIDE CULINAIRE REIS

Vele typische gerechten uit het Middellandse Zeegebied vonden hun oorsprong in Apulia of Puglia. De keuken is eenvoudig maar toch bijzonder smakelijk!


DAG 1 CHARLEROI-BRINDISI-APULIA (D)

Vandaag ontmoet u uw Mare Tours gids op de luchthaven voor de heenvlucht richting Brindisi.
Tijdens deze reis verblijft u indien mogelijk in een ‘masseria’, een gerenoveerde oude boerderij typisch voor deze streek..
Geniet van een aperitief en de typische Italiaanse keuken tijdens het welkomstdiner in de masseria.

DAG 2 ROMEINSE BOERDERIJ-KOOKLES (O-D)

Vandaag brengt u een bezoek aan een eeuwenoude boerderij met olijfoliemolen uit de Romeinse tijd. Hier leert u alles over olijfbomen en olijfolie. Op het einde van het bezoek kan u proeven van de olijfolie die hier geproduceerd wordt. De reis gaat daarna verder naar de kust. Na de facultatieve lunch keert u terug naar de masseria voor uw eerste kookles. De focus ligt hier op de Pugliese antipasti, die uit wel 12 verschillende gerechten kan bestaan. U leert er hoe u uw eigen antipasti kan creëren, afgestemd op het seizoen en met de producten die u op de lokale markt vindt.
Diner.

DAG 3 MATERA (O-D)

Vandaag verkent u de regio Basilicata voor een bezoek aan de stad Matera, de culturele hoofdstad van Europa in 2019. Matera staat bekend om haar ‘sassi’ of grotwoningen. Deze grotwoningen dateren uit de 8ste en 9de eeuw en boden onderdak aan 25.000 mensen. Vandaag behoren deze grotwoningen tot Werelderfgoed van UNESCO. Tijdens een gegidste rondleiding bezoekt u de ‘sassi’ van dichtbij. Daarna gaat de reis verder naar Martina Franca, waar u kan kennismaken met een zuiderse traditie genaamd ‘passeggiata’ (i.e. een kleine avondwandeling). Op het menu ’s avonds staat ‘fornello pronto’, een lokale lekkernij.

DAG 4 KOOKLES MET KLASSIEKE ITALIAANSE CHEFS (O-D)

Vandaag brengt u de dag door in het gezelschap van authentieke Italiaanse grootmoeders en hun klassiek geschoolde chef-kok zonen in Martina Franca. Beide generaties delen met u hun passie voor en hun ervaring met traditionele lekkernijen. U leert er hoe een traditioneel gerecht met durumtarwe te bereiden die u vervolgens tijdens de lunch kan proeven. Na de middag keert u terug naar de masseria waar u een degustatie wacht van typische Italiaanse kazen. ’s Avonds dineert u in het stadje Locorotondo en geniet u van een overheerlijke pizza.

DAG 5 MAGLIE-LECCE (O-D)

Vandaag brengt u een bezoek aan Maglie en Lecce. Hier komt u meer te weten over de barokke architectuur en de typische papier-maché producten die hier vervaardigd worden. Het diner vindt plaats in een wijnbar.

DAG 6 VRIJE DAG (O-D)

Ontbijt in de masseria. De rest van de dag kan u genieten van de omgeving. Diner en overnachting in het hotel.

DAG 7 VRIJE DAG (O-D)

Ontbijt in de masseria. De rest van de dag kan u genieten van de omgeving of deelnemen aan de optionele excursie. U brengt dan een bezoek aan een aantal prachtige dorpjes in de omgeving. U ontdekt onder meer Alberobello, gesticht in de 15de eeuw en vooral bekend vanwege de vele trulli die er staan. Twee wijken bestaan bijna volledig uit trulli: Rione Monti en Aia Piccola. In 1910 werd Rione Monti met haar 1000 trulli uitgeroepen tot nationaal monument. Een ander dorp dat u bezoekt is Locorotondo, gekend voor de witte huizen met driehoekige timpaangevels. Breng zeker een bezoek aan de kerkjes S. Giorgio en Sta Maria della Greca. Hierna ontdekt u Ostuni. De bijnaam van de stad is “Città Bianca” vanwege de witte kleur van de stad. Op het hoogste punt van de stad staat de bruinkleurige kathedraal met kleurige majolica koepel. Vanaf dit punt heeft u een prachtig uitzicht over het land en de helderblauwe Adriatische Zee. Tot slot bezoekt u Cisternino. Deze charmante stad is net zoals de anderen bijna intact gebleven doorheen de eeuwen. Typisch zijn de witgekalkte huisjes, smalle schaduwrijke straatjes en historische kerken.
Diner en overnachting in het hotel.

DAG 8 BRINDISI-CHARLEROI (O)

Na het ontbijt in de masseria neemt u de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht.

Inbegrepen

– Vluchten Charerloi-Brindisi-Charleroi
– Transfers zoals vermeld in het programma
– 7 overnachtingen in 4* masseria in 2 pers. kamer
– Maaltijden volgens programma (O=ontbijt, D=diner)
– Bezoeken of activiteiten:
o DAG 1: Welkomstdrank
o DAG 2:
 Begeleid bezoek aan Romeinse boerderij met proeverij olijfolie
 Kookles 1 – Pugliese antipasti
o DAG 3:
 Begeleid bezoek en toegangstickets Matera
 Rondleiding per lokale gids naar de “sassi” of grotwoningen
 Avondwandeling “passeggiata” in Martina Franca
o DAG 4:
 Kookles 2 met Italiaanse grootmoeders en hun chefkok-zonen
 Degustatie olijfolie 
o DAG 5: Begeleid bezoek Maglie en Lecce
– Mare Tours gids vanaf Zaventem
– Lokale gids in Matera
– Luchthaventaks en BTW

Niet-inbegrepen

– Niet vermelde uitstappen en toegangsgelden
– Dranken en maaltijden tenzij anders vermeld
– Persoonlijke uitgaven
– Citytaks en fooien
– Annulering- en bijstandsverzekering, 6,5% van de totale reissom
– Administratieve- en reservatiekost van € 30 per dossier met max. 4 personen per dossier
– Optionele Excursie:
DAG 7: Begeleid bezoek met een lokale gids aan de dorpjes Alberobello, Locorotondo, Ostundi en Cisternino

Minimum 15 deelnemers vereist.