Bijzondere vulkaanlandschap
en overweldigende vergezichten

Ger Hanneman, Travelbutler Inclusief Reizen

Reisverslag

Tenerife - Inclusief reizen

8 dagen

Dag 1

Met twee busjes worden we opgehaald en naar Zaventem gebracht waar we de gevolgen van de recente aanslagen direct ervaren. Heel kort kunnen we elkaar een handje geven en maken we ons zelf kenbaar als groep door herkenbare rode lanyards van Inclusief reizen om te doen. De extra veiligheidsmaatregelen zorgen voor ongemak, maar met wat improvisatie, hulp van personeel en andere reizigers komen we bij de incheckbalie, waar we onze koffers kunnen achterlaten. Tom, Jan en Nathalie maken gebruik van een rolstoel, Jan C. gebruikt een kruk, Linda en Henri kunnen goed lopen. Tom L is een collega van Ger en als ervaren verpleegkundige begint hij aan zijn eerste reis met Inclusief Reizen. Via enkele omwegen komen we bij de Douane controle, half uit de kleren en met veel gepiep kunnen we uiteindelijk richting de vertrekhal. Eenmaal in het vliegtuig worden voorzichtig de eerste wensen kenbaar gemaakt. Hopelijk hebben we een mooi (aangepast) hotel en vooral de komende week goed weer. De vlucht verloopt voorspoedig en letterlijk met een zachte landing komen wij in zuid Tenerife terecht. Daar staat een vriendelijk chauffeur ons op te wachten om ons met koffers naar het hotel Noelia Sur te brengen. Ongeveer 20 minuten later staan we voor een mooi groot hotel, wat alvast een prima ingang heeft voor rolstoelers. Bij de receptie worden we zeer vriendelijk en gastvrij ontvangen. Na een klein uurtje is iedereen geïnstalleerd en komen we samen in de foyer om op zoek te gaan naar het restaurant. Plotseling merk je, dat we toch al lang onderweg zijn en best wel honger hebben. Op de beneden verdieping is het restaurant waar we eveneens heel hartelijk welkom worden geheten. Binnen heel korte tijd heeft het personeel voor ons een tafel geregeld waar we gezellig samen kunnen zitten. Dan blijkt het buffet wel erg groot en heel veel keus te hebben. Iedereen kiest iets wat hij/zij lekker vind, rolt of loopt naar de tafel en al heel vlug kunnen we zeggen dat we aan het begin van een mooie week staan. Met een goed gevulde buik gaan we nog even buiten bij het zwembad iets drinken. Het is toch een klein beetje fris en dus drinken we binnen nog een drankje aan de bar om deze drukke dag af te sluiten.

Dag 2: Wandelen over de Boulevard in Los Christianos

Omdat Ger en Tom L. een (aangepast) busje moeten ophalen bij de luchthaven zijn we op tijd opgestaan. Iedereen zit fris aan het uitgebreide ontbijt.  Het personeel van het restaurant was zo attent om alvast dezelfde tafel voor ons aan te passen. Henri ontdekt de afdeling verse pannenkoeken en geniet daar volop van. Zo eet iedereen wat hij/zij graag wil.

Tom L. en Ger gaan het busje halen en de groep vermaakt zich korte tijd op de kamer of buiten aan het zwembad. Indien nodig begeleid door het vriendelijke personeel van het hotel. Na een uurtje komen de Tom L. en Ger met een gloednieuwe rolstoelbus aanrijden.

Nog even een sanitaire stop en dan vertrekken voor de eerste uitstap/verkenning van de omgeving. Dan blijkt dat een groot deel van de zuidkust van Tenerife eigenlijk volledig aangepast is voor rolstoelen of mensen met een beperking. Helaas is het krijgen van een parkeerplaats iets minder makkelijk. Zonder het te beseffen zijn we bijna een uur onderweg en parkeren we ongeveer 600 meter bij het hotel vandaan in Los Christianos. Daar wandelen we over de boulevard langs het strand en zien we prachtige zandkastelen. Het weer is heerlijk, 23 graden, licht bewolkt, zacht briesje…wat wil je nog meer. Nou iets drinken misschien! Op een van de vele terrassen worden we welkom geheten. De groep begint onder deze omstandigheden al aardig aan elkaar te wennen. Jan C. zegt niet veel maar geniet zichtbaar van het uitzicht op het strand. Ook Henri heeft niet veel woorden nodig om duidelijk te maken dat hij hier nog wel even wil blijven. De dames Linda en Nathalie keuvelen gezellig en knikken goedkeurend. Jan (rolstoel) maakt op zijn geheel eigen wijze duidelijk dat hij het nu al prima naar zijn zin heeft. Tom had al verteld dat hij een beetje Spaans geleerd had op vakantie met zijn ouders en door het volgen van cursussen. Maar al snel blijkt hij de Spaanse taal aardig onder knie te hebben. Waar Tom L en Ger met Engels, handen en voetentaal zich moeten behelpen, praat Tom al een aardig woordje Spaans met de bediening. Sterke koffie met ijsblokjes blijkt typisch Spaans te zijn en Tom ontpopt zich als volleerd Spanjaard, ’s Lands wijs – ’s Lands eer. Omdat we heerlijk zitten en het zo gezellig is besluiten we na een tijdje om ook maar te lunchen op dit terras. Goeie beslissing!! Heerlijk!

“Een groot deel van de zuidkust van Tenerife is volledig aangepast is voor rolstoelen of mensen met een beperking.”

Langzaam gaan we toch maar verder met het verkennen van de omgeving. We wandelen langs de boulevard. Jan C. is met zijn kruk niet heel vlug en helaas snel moe. Net als Linda, die heel lief, de rolstoel van haar huisgenote Nathalie duwt. Dus onderweg regelmatig even uitrusten en genieten van het mooie weer en het prachtige uitzicht. Aan de ene kant het strand met veel mensen en aan de andere kant het uitzicht op de heuvels en bergen van Tenerife. Maar ook genieten van blije, tevreden gezichten en de prachtige humoristische opmerkingen van Tom en Tom L. die vakkundig door Ger “ingekopt” worden, zodat Jan bijna uit de rolstoel valt van het lachen. Jan C. wekt de indruk dat hij overal heuvellandschappen ziet. Tja het strand is zeker niet alleen voor de oudere medemens. Henri, die het liefst blijft staan, kijkt zichtbaar tevreden naar dit tafereel. Als na een tijdje de boulevard verkend is gaat Ger het busje halen en gaan we terug naar het hotel. Daar vinden we prima plekje aan het zwembad. Jan C. wil even rusten op de kamer en Henri neemt plaats in de schaduw midden op het grote terras van het hotel. Jan, Tom, Tom L. en Ger gaan zwemmen. Dit gaat gemakkelijk voor de rolstoelers omdat ook het zwembad rolstoelvriendelijk is gemaakt. Nathalie en Linda zitten/liggen heerlijk in de zon. Dit is vakantie!

Nog loom van het zwemmen en zonnen gaan we ons langzaam voorbereiden op het avondeten. Netjes gekleed worden we bij het restaurant verrast door een al voor een groot deel gedekte tafel speciaal voor ons. Het maken van een keuze uit het enorme aanbod aan heerlijkheden is deze avond het grootste probleem. De uiterst vriendelijke en heel donkere kok bereid zijn verse producten met liefde, wat de keuze al niet veel makkelijker maakt. Na nog een heerlijk nagerecht gaan we weer naar het terras met bar bij het zwembad. Daar is de juffrouw van het hotelvermaak al begonnen met haar dagelijkse bingo. Aansluitend worden we naast goeie drankjes ook getrakteerd op Charlie Chaplin. Alleen blijkt deze Charlie over hele bijzondere gaven te beschikken. Deze goochelaar laat een sigaret in zijn neus verdwijnen en heeft een tong die wel 20 centimeter lang is. Hij laat mensen schrikken met een muis en andere super leuke trucs. Kortom lachen…:)  Deze keer kunnen we bij aangename temperaturen langer buiten blijven. Een beetje te koud voor sommigen gaan we nog even afsluiten in de bar. Henri blijft op zijn plek en heeft het geluk dat hij de volledige voorstelling van Charlie Chaplin op de bühne mag mee maken.  Super leuke show en Henri applaudisseert zijn handen warm. Prachtige afsluiting van een echte vakantiedag.

Dag 3: El Teide

Niet helemaal uitgeslapen en nog een beetje moe van alle indrukken besluiten we om, na opnieuw een geweldig ontbijt, met het busje de beklimming van El Teide te gaan doen. El Teide is de hoogste berg van het vulkaaneiland. Dankzij een goede bewegwijzering en goeie navigatie door Tom L. rijden we al gauw via een nog redelijk brede weg rustig door de heuvels en bergen omhoog naar het hoogste punt wat bereikbaar is met een auto. Het bijzondere vulkaanlandschap is indrukwekkend en de vergezichten zijn overweldigend. Een korte stop onderweg voor een fotootje en voor Henri een sigaretje maakt het allemaal nog mooier. Onder de  indruk van alles wat we zien komen we aan bij het hoogst bereikbare punt. Het landschap is bijna zonder bomen en planten en nagenoeg helemaal zwart. We kijken naar de besneeuwde top van El Teide. Onderweg zien we enkele moedigen die de uitdaging aangaan om te voet de berg verder omhoog te beklimmen. Een beetje verder op de route ligt een restaurant met terras waar we stoppen om te lunchen. Na een lekkere lunch rijden we door om de afdaling via de andere kant van de berg te gaan doen. De wegen aan die kant zijn beduidend minder breed en de bochten zijn scherper. Het busje en iedereen erin wordt bijna letterlijk van links naar rechts geschud. Jan en Tom achterin vinden dit wel leuk maar Linda heeft toch eventjes een extra stop nodig om de opkomende misselijkheid onder controle te krijgen. Een tussenstop voor een drankje, blijkt een verrassing te zijn. Het is een plaats waar je op kamelen de omgeving kan verkennen. Dit doen we toch maar niet omdat we nog een lange kronkelige weg moeten afleggen. Zo voorzichtig mogelijk dalen we af naar uiteindelijk het hotel. Daar gaan we ons opfrissen en even uitrusten voordat we weer aan het te uitgebreide buffet mogen.

Met een goed gevuld buikje nemen we plaats op het terras bij het zwembad. Bingo!! En dan Capoeira (Braziliaanse dansgevechten). Heel kunstig! Jan die zoals elke avond liever op de bank van het terras zit dan in zijn rolstoel is wat overmoedig als deze avond voorbij is en hij terug wil in zijn rolstoel. Met een Capoeira zwaai komt hij naast de bank terecht in plaats van in zijn rolstoel. Gelukkig geen schade en al lachend om zijn kunsten sluiten we deze bijzondere dag af.

Dag 4: Adeje

Nog een beetje onder de indruk van de vorige dag zitten we allemaal een beetje zwijgzaam aan het ontbijt. Vandaag een minder vermoeiende dag dan maar. Met het busje gaan we naar Adeje. Genieten van de winkels, terrassen, boulevard en strand en zeer zeker ook van de lieve mensen in Tenerife die ons spontaan te hulp schieten als de heuvels toch bijna te zwaar zijn om met rolstoel omhoog te rijden. Met de nodige pauzes op terrassen besluiten we na de lunch terug te gaan naar het hotel om daar in en aan het zwembad gewoon rustig vakantie te vieren. Het weer is prachtig. De middag gaat langzaam voorbij en we gaan ons omkleden voor het diner. Als we op het afgesproken tijdstip voor het restaurant verzamelen, worden we uitgenodigd voor een cocktail op het werkelijk schitterende dakterras. Met uitzicht over een groot deel van het eiland genieten we van een drankje en van de ondergaande zon.

Veel beter als dit kan het niet worden, denk je dan. Nou blijkbaar wel. Opnieuw kan iedereen van de internationale kookkunsten genieten en aansluitend doen we ook nog mee op het terras met de bingo. Dan komt de klapper van het entertainment. Een werkelijk briljante Michael Jackson imitator leidt ons door het muzikale leven van deze artiest. Hij wordt daarbij geholpen door een al even goede assistente. Mooie show die bij alle gasten in de smaak is gevallen.

“Met uitzicht over een groot deel van het eiland genieten we van een drankje en van de ondergaande zon. Veel beter als dit kan het niet worden, denk je dan. Nou blijkbaar wel. Opnieuw kan iedereen van de internationale kookkunsten genieten en aansluitend doen we ook nog mee op het terras met de bingo.”

Dag 5: Santa Cruz

Vandaag hebben we besloten de grootste stad van het eiland te bezoeken. Via een moderne autoweg zijn we binnen drie kwartier aan de rand van Santa Cruz. Het om zijn aparte architectuur bekend staande “Teatro Guimerá” is al van verre zichtbaar. Langzaam rijdend vinden we een gratis invaliden parkeerplaats bij het centrum van de stad, maar ook vlak aan de zeehaven. Het centrum ligt hoe dan ook berg op. Dus eerst maar even een drankje op een terras en dan begint de klim naar het centrum. Jan C. blijkt dan misschien niet zo goed te kunnen lopen maar kan wel de rolstoel van Nathalie eventjes naar boven duwen als Linda even de puf niet meer heeft. Boven aangekomen nemen we al zwetend plaats op het eerste bankje wat we tegen komen. Poeh poeh… Gelukkig kan het vanaf nu eigenlijk alleen nog maar naar beneden gaan. Omdat het voor Linda en Jan C. toch wel erg zwaar is maken we de wandeling door het centrum niet te lang en nemen we plaats op een luxe terras waar we door de eigenaresse uiterst vriendelijk uitgelegd krijgen wat voor heerlijks de Spaanse keuken allemaal te bieden heeft. We kiezen voor een licht visgerecht. Geweldig lekker maar ook geweldig duur. Voorzichtig wandelen we langs de vele winkeltjes richting de haven en het busje. Ons doel een beroemde kerk in het centrum bezichtigen hebben we niet gehaald, maar daarom hebben niet minder genoten van deze mooie stad. Op de terugweg zitten we allemaal zoveel te kletsen dat we de afslag naar Las Americas missen. Geen probleem, we rijden een stukje verder en komen we van een andere kant de stad in vinden we toch het hotel. Daar moeten we allemaal even bijkomen van deze vermoeiende uitstap, voordat we weer opnieuw kunnen gaan genieten van alweer allemaal heerlijke gerechten. Er is werkelijk voor iedereen iets wat hij of zij heel graag lust. De avond brengen we op het terras bij het zwembad door, met het vertellen van verhalen en voor iedereen een drankje. Ongetwijfeld zal het hotel vermaak geregeld hebben die avond, maar dat heeft geen indruk gemaakt omdat we het zelf te druk hadden. Henri op zijn vaste plaats voor de bühne heeft er ongetwijfeld van genoten. Jan C. sluit voor het eerst de dag niet als eerste af. Hij blijft tot het laatst en blijkt een gezellige groepsgenoot. Jan D. lacht af en toe zo hard dat de andere gasten zich afvragen waarom wij toch zoveel plezier hebben.

Dag 6: Los Christianos

Al eerder zagen we mensen die champagne bij het ontbijt hadden. Dus eventjes goed zoeken bij de verschillende buffetten en jawel hoor, ook wij zitten als koningen en koninginnen luxueus te ontbijten met champagne.  De laatste dag dat we het busje kunnen gebruiken kiezen we ervoor om een plaatsje te bezoeken wat halverwege Las Americas en Santa Cruz ligt. Volgens de folder zou er een mooi strand zijn en ook nog een boulevard. Bij aankomst blijkt dat niet helemaal waar. Winkels zijn er nauwelijks, strand is moeilijk bereikbaar en gezelligheid is ver te zoeken. We besluiten terug te gaan naar Los Christianos en daar lekker over een ander deel van de boulevard te wandelen en te lunchen. Gewoon gezellig!

Terug in het hotel gaan we weer lekker zwemmen en zonnen. Na wederom een geweldig diner zoeken we het terras weer op. Bingo!! En dan krijgen we een prachtige voorstelling van een opera zanger en zangeres. Zij trakteren ons op herkenbare en soms heel emotioneel gezang. Nog lang die avond neuriën we de mooie melodieën na.

Dag 7: Las Americas

Jammer genoeg moeten we het busje vandaag terug brengen. Ger kent inmiddels de weg en regelt dat. Met een beetje moeite krijgen we het voor elkaar een scootmobiel voor Jan C. te huren en kunnen we wandelend het centrum van Las Americas bezoeken. Deftige dure  winkels liggen naast goedkope souvenir winkels. Jan D. heeft zijn horlogebandje voor de tweede keer kapot en koopt uiteindelijk een nieuw horloge omdat dat goedkoper is dan een los bandje. Het waait die dag heel hard en de zee is behoorlijk stormachtig. Toch is het nog steeds heerlijk paraderen langs de boulevard van Las Americas en Los Christianos. We kunnen deze keer iets makkelijker wandelen (met scootmobiel) en dat is vooral voor Henri heel fijn. Lekker doorstappen en af en toe een sigaretje. Lunchen op een prachtig terras met lekkere hamburgers en dan weer rustig terug richting hotel. Henri neemt de taak van Linda steeds vaker over en koerst zorgvuldig tussen de mensenmassa door. ‘s Middags weer heerlijk relaxen aan het zwembad. Een beetje verder bruin of rood worden.

Voor de deur van het restaurant wordt een leuke groepsfoto gemaakt. Eten en drinken is weer Top! Dan doen we op verzoek van dame van de animatie mee aan een quiz over filmmuziek. En met Tom in ons team zal het niemand verbazen dat we ook nog gewonnen hebben. We krijgen een hele fles champagne als prijs en die weten zonder problemen leeg te krijgen. Daarna zijn we getuigen van een schitterende voorstelling van authentieke Spaanse dansen. We realiseren ons dat dit onze laatste avond op vakantie is. Zelfs Henri schuift even aan om als afscheid mét ons allemaal een heerlijke cocktail te drinken.

Dag 8

De laatste dag worden we pas om 5 uur ‘s middags opgehaald om naar de luchthaven te gaan en terug te vliegen naar huis. Dus eigenlijk hebben we nog een hele dag om te genieten van alles wat dit prachtige eiland te bieden heeft. Het laatste uitgebreide ontbijt, de laatste lekkere lunch op een terras in de zon. De laatste wandeling over de mooie boulevard. Met Jan C. weer in de scootmobiel gaat het allemaal bijna vanzelf. Via de het centrum van de stad komen we bij het terras waar we de eerste dag ook gelunched hebben. Dus daar nemen we weer plaats en zitten allemaal gezellig te praten over de zeer geslaagde week.

“Jan had een geweldige reis in Spanje, hij praat er nog steeds over!
Dankjewel om hem deze geweldige ervaring aan te bieden!
Volgend jaar wil hij zeker terug mee!”