Onze zintuigen werden langs alle kanten geprikkeld!

Emilie, Stephanie en Eva

Reisverslag

Rondreis Puglia

8 dagen

Dat het Pugliese avontuur mag beginnen. We vertrekken op zaterdagmorgen 9 september met een klein groepje van negen personen richting Puglia. Drie reisagenten op studiereis (Emilie, Stephanie en Eva), vijf medereizigers en één reisbegeleider (Eddie).

We hebben alledrie al veel over de streek gelezen en gesproken, maar het is de eerste keer dat we er heen gaan, dus we zijn super benieuwd! De groep is klein, dus dat valt al erg mee. We merken al snel dat ons groepje oudjes (gemiddelde leeftijd 70) zeer goedlachse mensen zijn, dus we zijn er op de luchthaven al van overtuigd dat het een heerlijke week zal worden.

Dag 1: And off we go

We vliegen eerst richting Rome om daar onze aansluiting naar Brindisi te nemen. We komen aan tegen de vroege avond en onze reisbegeleider Eddie leidt ons al, gelijk nen echten, naar onze eindbestemming: La Masseria Baroni Nuovi. Wauw … een echte Masseria, zoals we het in gedachten hadden. Na een warm welkom bewonderen we onze mooie kamer en leggen we snel de bagage weg. En dan zijn we al klaar voor onze eerste olive oil tasting. En of dat lekker was …

 

Krokante toastjes, pittige olijfolie en een glaasje rode wijn om erin te komen.
Ja! Mooie start!

 

Van al dat reizen, krijgt een mens honger. Tempo per mangiare! We stappen opnieuw in de bus en Eddie vertelt ons dat het maar een kwartiertje rijden is. Rond 19u kan onze culinaire reis écht beginnen in Restaurant Villa Leta. Wat een gezellige plek. Het mooie grote plein, de kleurrijke villa en de geur van basilicum en pecorino geven ons onmiddellijk het typische vakantiegevoel. Smullen maar!

Dag 2: Taste the Mediterranean

Hoe begin je op vakantie je dag? Met een uitgebreid ontbijt, in de zon uiteraard! Yes please. Zo gezegd, zo gedaan. Wij nemen plaats aan een tafeltje op de mooie binnenkoer van onze Masseria en genieten van een ontbijt met lokale producten … en een echte cappuccino.

Buiken vol, dus met zijn allen de bus in en op stap. Er staat een nieuwe olive oil tasting op het programma in Fasano. De olijventeelt is zeer belangrijk voor Apulië en je merkt ook aan de lokale bevolking dat zij zeer fier zijn op hun product. We bezoeken de Masseria Don Sante, die een oppervlakte van 50 hectare met olijfbomen bewerkt. We krijgen de kans om de verschillende soorten olijfolie te proeven in combinatie met andere lokale producten. Sit back, taste and relax. Piano, Piano …

Na een mooie wandeling tussen de olijfbomen, weten wij toch al een stuk meer over de oogst van olijven en de productie van olijfolie. Met een warm gevoel, vertrekken we naar de zee voor een echte mediterraanse lunch. Dat kan maar één ding betekenen: fish-o-clock! Na een mooie rit langs de kust komen we aan in Torre Canne en staren we even allemaal naar de prachtige rotsachtige kust. Blauw, zo blauw. Een terras, een barbecue en vis … Hoe zeggen ze dat ook alweer? Il dolce far niente … Aaah! Zalig!

Al dat lekkers is werkelijk om je vingers bij af te likken, maar hoe moet je thuis gaan vertellen aan familie en vrienden die er niet bij waren, hoe dit allemaal smaakt? Do it at home & start to cook! We keren terug naar de Masseria voor onze eerste echte kookles. Wat staat er op het menu? Focaccia Italiana.

Wat een fijn moment. We weten allemaal niet goed wat te verwachten, zeker de mannen krijgen al schrik, maar eigenlijk is het allemaal niet zo moeilijk … en wat is er leuker dan je eigen creatie te mogen proeven? Yummie in the tummy!

Dag 3: Hallo Cultuur

In de voormiddag regent het pijpenstelen … en daardoor duurt onze busrit naar een authentieke bakkerij langer dan voorzien. Met enige vertraging kwamen we nadien aan in Matera, de stad van de Sassi.

 

Matera, adembenemend Matera.

 

Wanneer je voor deze verzameling rotsen staat, geloof je eerst niet dat je naar een stad kijkt waar mensen nog in leven. Matera heeft drie verschillende stadsdelen: de Sasso Barisano, de Sasso Caveoso en het moderne stadsdeel dat rond 1950 werd gebouwd. De twee Sassi-delen staan sinds 1993 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Wij krijgen een gids en lopen samen de stad in. Zalig! Je gaat precies eeuwen terug in de tijd. Een stad gehouwen uit rotsen en toch zeer veel kleur. Groene luifels, felblauwe tafeltjes buiten … Italië, je blijft ons verbazen.

 

Fijn weetje: Matera is uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van 2019. Auguri !

 

Dag 4: “Life is a combination of magic and pasta” – by Frederico Fellini

So time to know how to make it! Na een zalige rustige voormiddag met ontbijt, een duik in het zwembad en een boekje in de zon, is het tijd om ons nuttig te maken. Wij maken vandaag zelf orecchiette, pasta die op een oortje lijkt. Met een Italiaanse kokkin aan het hoofd van onze tafel, starten we met het kneden van bloem en water. Ze legt ons uit hoe we met de punt van ons mes, de pasta zo kunnen draaien dat het een klein worstje is. En dan steek je je duim erdoor en je hebt een oor… Easy? Think again … Wij hebben serieus geoefend!

 

Maar oefening baart kunst. We did it!

Uitbuiken doe je thuis maar! Wij hadden een groepje vol wanderlusters en daar houd ik van, heel veel. Mensen naar mijn hart. Wij hebben, in samenspraak met ons groepje, een extra uitstap aan het programma toegevoegd: Alberobello.

We waren al enkele keren langs die superleuke kleine typische huisjes gereden die trulli worden genoemd. Iedereen was gefascineerd door het verhaal van onze gids Eddie over de kalkstenen huisjes met kegelvormige daken die werden gebouwd zonder cement omdat deze dan ook snel afgebroken konden worden en zo weer minder belastingen betaald moest worden. Dus de vraag kwam al snel of we die huisjes ook eens vanbinnen konden bewonderen. Eddie heeft hier dadelijk werk van gemaakt en voilà, een uurtje later waren we er. Wat een goede keuze was dat! Een dorp vol trulli, tegen de bergen aan gebouwd, met een prachtig zicht over de Valle d’Itra. Puglia is treating us well!

Het begint te schemeren en we stappen de bus weer in. Eddie vertelt ons dat we naar Martina Franca gaan om te dineren en nog een wandelingetje te maken. Martina Franca, nog nooit van gehoord … Het zal wel ergens een mini-dorpje zijn dan zeker? Of toch niet dan? Jullie kennen het allemaal wel zeker … Je komt ergens aan, je kijkt rond en je denkt, hier blijf ik nog even. Dat had ik bij Martina Franca. Zo onbekend nog, maar waarom? We kuieren wat rond in de straten en lopen langs prachtige witte gebouwen, een park met gezellige verlichting en een pleintje waar de typische mediterrane drukte je helemaal meeneemt. Gierende Italiaanse bambini, een knappe muzikant die ons een knipoog geeft en eens lacht terwijl de dames hem allemaal tegelijk nog eens nakijken, kraampjes met juwelen en eten op het plein … Martina Franca… we’ll be back! Oh ps: (bijna vergeten), het eten was ook zeer lekker!

Dag 5: Pastafabriek en nog een vleugje cultuur

Vandaag moesten we ’s morgens nog eventjes bekomen van het lekkere, maar vooral ook zéér uitgebreide avondmaal van de avond ervoor, maar niets houdt ons uiteraard tegen om weer volop in de Italiaanse gastronomie te duiken. Mr. Cavalieri stond ons namelijk persoonlijk op te wachten in zijn pastafabriek Pastificio Benedetto Cavalieri in Maglie, Lecce.

Man, wat kregen wij zin in die talloze verschillende soorten pasta. Wat wil je dan ook, wanneer er zo’n gepassioneerde typische Italiaanse spreker je het water in de mond doet krijgen want hé, ook al duurt het voor sommige pastasoorten 17 minuten vooraleer ze al dente zijn, ne vale la pena! Met bepaalde pasta’s hebben ze zelfs een paar Oscars gewonnen! Als afsluiter kregen we allen twee pasta’s naar keuze mee, maar uiteraard lieten wij ons meeslepen in de Italiaanse passie en hadden wij bijna heel de winkel mee in onze valies naar huis. Het moet maar zo lekker niet zijn hé!

Na deze culinaire verrijking genoten we van een heerlijke lunch met uiteraard: pasta! Gekrulde pasta met stukjes zwaardvis, kleine garnaaltjes, basilicum en zeste van citroen als eerste gerechtje. Het tweede gerecht bestond uit orecchiette met zwarte olijven, tomatensaus en verse ricotta.

In de namiddag bezochten we de prachtige stad Lecce onder begeleiding van de fantastische gids Anna. Geen saaie stadswandeling, maar leuke anekdotes en oog voor detail van de mooie architectuur en de vele legendes errond.

Dag 6: Dagje in de masseria

In de masseria hebben we telkens zeer lekker en vers gegeten. We keken daarom steeds uit naar wat we voorgeschoteld krijgen, maar stiekem waren we ook wel benieuwd van waar deze heerlijke producten komen. Met trots nam de eigenaar van de masseria ons mee naar zijn eigen moestuin. Hier kweken ze zelf al hun zomer- en wintergroenten. Denk even de vele beestjes weg in zo’n moestuin, en het is er een heerlijke plek om te vertoeven!

Maar naast mangiare, moet er ook gedronken worden! De masseria heeft een eigen wijngaard waar zowel witte als blauwe druiven gekweekt worden om de heerlijke typische Primitivo wijn te maken. We leerden er enorm veel bij over het proces van de wijn en de verschillende kwaliteiten. Wanneer je de druivenplukkers aan het werk ziet, besef je pas hoe delicaat dit werk eigenlijk is. Na deze producten opnieuw te mogen proeven als lunch in de masseria, mochten we heerlijke Italiaanse koekjes bakken.

 

We voelden ons precies weer op zondagnamiddag bij mama thuis, lekker gezellig allemaal samen in de keuken met de handen in het deeg kneden.

 

Lekkere cakejes gevuld met confituur naar keuze of chocopasta om vingers bij af te likken. Met een tweede soort deeg maakten we citroenzandkoekjes. Twee typische tussendoortjes van Apulia. Terwijl de koekjes bakten, waren we al heerlijk aan het aperitieven ter voorbereiding van opnieuw een heerlijk avondmaal in de masseria.

Dag 7: Lokale markt en … some more olive oil tasting!

Vandaag bezochten we de vallei van Itria, Cisternino en Ostuni, voorafgaand met een bezoek aan de typische versmarkt van Locorotondo, wat een heerlijk woord om uit te spreken toch. Anna heeft ons hier weer fantastisch rondgeleid en ons enkele nieuwe groenten leren kennen die bij ons min of meer onbekend zijn, zoals witte en gekleurde melanzanas (aubergines). Heerlijk om de geuren en kleuren van zo’n markt te ervaren, maar vooral ook de geluiden! Jaja, die Italianen kunnen nogal verkopen hoor!

Na een vrije lunch bezochten we Il Frantolio d’Amico een olijvenfabriek in de streek van Cisternino. Onze zintuigen werden opnieuw langs alle kanten geprikkeld. Eerst kregen we een zeer gepassioneerde rondleiding door de fabriek en leerden we kennis maken met de oude en nieuwe werkwijze. Daarna volgde uiteraard een tasting, gegeven door iemand met een formidabele gezichtsexpressie. Deze dame nam je zo mee in het verhaal van de olijven.

We kregen elk een klein potje olijfolie in de hand waarvan we een klein slokje moesten nemen, laten ronddwarrelen in de mond, doorslikken, twee keer diep inademen door de tanden en dan voelde je het bittere gevoel in de keel en de zachte tensie op de tong. No doubt about it, dit is echte extra virgin olijfolie! We leerden er de verschillen kennen en proeven tussen gewone, virgin en extra virgin olijfolie, zelfs olijfolie met toevoeging van smaken zoals mandarijn. Weer iets bijgeleerd: olijfolie wordt ook vaak gebruikt in de cosmeticaproducten. Zet een grote fles olijfolie in een Italiaans huis, en binnen de drie dagen is deze ongetwijfeld leeg! Ook hier kregen we de gelegenheid om onze valiezen verder te vullen met Italiaanse specialiteiten.

’s Avonds wachtte ons opnieuw een heerlijk diner in de masseria. Heerlijke mosseltjes met een subliem sausje zoals ik ze nog nooit geproefd heb, een lekker pastagerechtje met tomatensaus, lekkere gepaneerde visfilet met gegratineerde patatjes en als dessert, hoe kan het ook anders, tiramisu! Tijdens ons laatste avondmaal werd er nogmaals goed gelachen en gedronken en genoten we van de valavond. Na het diner maakte iedereen zich stilaan klaar om ’s anderendaags terug naar België te vertrekken met talloze verhalen en avonturen! Arrivederci!

** Grazie mille per tutti **
Emilie, Stephanie en Eva