Lourdes is meer dan alleen maar een bedevaartsoord.

Jolien

Reisverslag

Lourdes & omgeving

6 dagen

De meeste mensen reageren niet zo enthousiast als je een reis naar Lourdes voorstelt. Voor mij was het de eerste keer in Lourdes, ik wist niet goed waaraan ik mij kon verwachten, maar ik was heel aangenaam verrast! Lourdes zelf bestaat voornamelijk uit hotels, winkels met mariabeedjes en wijwater, de basiliek en de grot van Massabielle. Maar de regio rond Lourdes is prachtig!

 

Lourdes is meer dan alleen maar een bedevaartsoord.
Ik heb er zoveel mooie plaatsen gezien en bezocht!

 

Ik ben een dag naar Gavarnie geweest, een klein dorpje in de bergen met maar een 150-tal inwoners. Deze plaats is UNESCO-werelderfgoed vanwegde de Cirque de Gavarnie: een grote vallei gelegen in het Nationaal Park van de Pyreneeën. In het midden van de vallei bevindt zich de hoogste waterval van Europa, met een hoogte van 422 meter. Indrukwekkend! Je staat in het midden van de vallei, omringd door hoge bergen en dan zie je die prachtige waterval! Te voet of te paard kan je langs de rivier richting de waterval gaan.

 

Door al het groen, de prachtige natuur en de mooie bergen,
waande ik me even in een decor van The Sound of Music.

Ik ben ook naar Cauterets geweest, bekend om zijn thermale bronnen en kuuroorden. Hier bevindt zich het bekende skioord Pont d’Espagne. Het was moeilijk om me in te beelden dat dit in de winter vol ligt met sneeuw, terwijl ik toen enkel groene natuur en bergen zag. Hier zijn ook prachtige watervallen te zien, en als de zon schijnt, zie je mooie regenbogen in die watervallen.

Ik heb er de kabellift naar boven genomen, en na een mooie wandeling door de natuur verscheen er plots uit het niets het prachtige meer Lac de Gaube. Heel indrukwekkend! Wanneer je het niet verwacht, achter de berg, zie je plots een bergmeer met turquoise kleur. Een oase van rust en stilte, plots verdwijnen al je zorgen en problemen! Je zou denken dat je aan een van die prachtige meren in Canada bent.

Uren kon ik blijven zitten aan het meer en genieten van het prachtige uitzicht en de rust!
Het leek wel een postkaartje.
Ik wou er niet vertrekken: dit uitzicht staat in mijn geheugen gegrift!

Lac d’Artouste is ook een must see! Tijdens de busrit hier naartoe reden we langs de bergpas Col du Tourmalet, bekend van de Ronde van Frankrijk. Een bergpas met prachtige uitzichten! Lac d’Artouste is een bergmeer waar je enkel kan geraken met een open treintje. Dit treintje rijdt langs en door de bergen, achter elke bocht of berg heb je een panoramisch uitzicht! Ik kon niet stoppen met foto’s nemen.

Eens aangekomen, moet je nog een stukje naar boven wandelen en dan kom je bij het meer Lac d’Artouste. Ook een prachtig meer in het midden van de bergen! Als je op het treintje zit, moet je zeker proberen van, naast het genieten van de mooie landschappen, ook marmotten te spotten. Op de terugrit met het treintje, was het bijna 17 uur en begonnen de wolken reeds op te komen, dit was mooi om te zien en leverde ook mooie foto’s op waar je bergen tussen de wolken door kon zien.

Elke avond van de week, en zelfs elke avond van het jaar vindt om 21 uur de kaarsenprocessie aan de basiliek in Lourdes plaats. Uit nieuwsgierigheid ben ik toch eens gaan kijken. Dan lopen honderden mensen van overal ter wereld met een kaars in de hand achter het beeld van Maria terwijl ze het Ave Maria in verschillende talen zingen.

Ik ben niet echt gelovig, maar ik werd hier heel stil van. Het is onbeschrijfelijk om te zien hoe de mensen hier in op gaan en samen een geheel vormen. Het was een kippenvelmoment waar ik even emotioneel van werd … Echt indrukwekkend en zeker eens de moeite waard om dit bij te wonen!

Ik ben ook eens de sportieve kant op gegaan en ik heb de Pont Napoléon (de brug die Napoleon III gebouwd heeft), met een hoogte van 63m, beklommen. Dit was voor mij de eerste keer, er waren zeker enkele angstige momenten, maar het was een unieke ervaring!

Ik merk op dat ik heel vaak prachtig heb geschreven, maar dit is het enige woord waarmee ik mijn paar dagen in de Pyreneeën kan omschrijven, het was prachtig!

 

Lourdes is geschikt voor elk publiek:  mensen die houden van natuur, bergwandelingen, cultuur, en nog zoveel meer. Lourdes heeft een ideale ligging: op 2 uur rijden van de badstad Biarritz en 2 uur rijden van de stad Toulouse, en vlak bij de Spaanse grens, waardoor het klimaat heel aangenaam is in de zomer. Ik raad iedereen aan om zeker eens naar Lourdes te gaan!

Om er te geraken kan je vliegen op Lourdes zelf, maar je kan ook het vliegtuig nemen naar Toulouse of Biarritz en vandaar met de trein naar Lourdes (traject van ongeveer 2u). Ik heb de vlucht tot Toulouse genomen, vervolgens heb ik de bus van de luchthaven naar het station genomen en daarna de trein van Toulouse naar Lourdes. Heel makkelijk.

 

Ik durf te zeggen dat Lourdes een van de mooiste bestemmingen is die ik al gezien heb! Als ik terugdenk aan die paar dagen, verschijnt er spontaan een lach op mijn gezicht!

 

Ik ga zeker nog eens terug!
Jolien Janssens