Het klimaat, de natuur én de onderwaterwereld zijn er ronduit fantastisch!

Elke

Reisverslag

Bonaire & Curacao

8 dagen

Hallo, ik ben Elke van Mare Tours Aalst en ik ben op verkenning van de ABC-eilanden geweest, en dan meer bepaald naar Bonaire & Curaçao. Deze reis was een boeiende ervaring en mijn mooiste herinneringen deel ik dan ook graag met jullie.

 

Op beide eilanden is de invloed van Nederland nog heel groot:
zo spreken de meesten vlot Nederlands.

 

Zowel Bonaire als Curaçao zijn Nederlandse kolonies geweest. Erg handig, want de meesten spreken er nog Nederlands. Bonaire heeft trouwens nog het statuut van een Nederlandse stad, terwijl Curaçao nu grotendeels onafhankelijk is.  Bovendien heeft KLM dagelijks rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam, wat heel makkelijk is. We stappen in Brussel of Antwerpen op de trein, en na 3 uur reizen, zijn we in Schiphol. De vlucht naar Bonaire is heel comfortabel: je hebt voldoende ruimte, iedereen heeft een eigen tv-scherm met genoeg entertainment om de vlucht van ongeveer 10 uur te overbruggen. We krijgen regelmatig drankjes aangeboden en twee maaltijden.

 

BONAIRE

We logeren in het splinternieuwe Delfins Beach hotel, schitterend gelegen aan het strand en met een eigen duikcentrum, zoals trouwens alle hotels op Bonaire. Bonaire staat immers bekend als hét ultieme snorkel- en duikeiland, en de onderwaterwereld op Bonaire is inderdaad prachtig! Maar Bonaire heeft nog veel meer te bieden, ook voor niet-duikers.

Bonaire is klein, ongeveer 30 km lang en 8 km breed met een oppervlakte van 288m² (100 keer kleiner dan België) en het is er rustig. De wegen zijn er behoorlijk, ideaal dus om het eiland met een wagen te verkennen. We starten met een rit naar het zuiden: de weg loopt parallel langs de kust en de talrijke duikspots zijn met een gele steen aangegeven. Je stopt aan de gewenste locatie, trekt je duikuitrusting aan, en hop, je kan beginnen te duiken.

Wat ons ook al direct opvalt zijn de zoutmeren: het uitgestrekte zoutwinningsgebied met de zoutbergen in talrijke kleurschakeringen. Na al dit zout rijden, we verder naar het flamingoreservaat, een natuurlijke broedplaats voor de “chogogo”. Onderweg stoppen we bij de witte en oranje historische slavenhuisjes bij Witte pan en Oranje Pan. Helemaal aan de zuidpunt passeren we de Willemstoren, de eenzame vuurtoren. We rijden terug naar het noorden via Sorobon Beach: super om te windsurfen, maar wij gaan liever loungen in de zon aan de beachbar. 😉 En dan is het tijd voor een heerlijke lunch in Kralendijk: terwijl we smullen van  de vangst van de dag genieten we van het prachtige zicht op Klein-Bonaire.

Na onze lunch gaan we aan boord van de Compass-boot voor een zeilcruise. We varen naar Klein-Bonaire, slechts 6 km² en onbewoond, maar prachtig om van hieruit te duiken of te snorkelen. En dat is dan ook wat we doen.

 

Snorkelen langs de kust van Klein-Bonaire
is gewoonweg adembenemend

 

Al die mooie koralen, vissen, schildpadden: adembenemend! Het hele kustgebied van Bonaire is een beschermd onderwaterpark, dus heel ongerept. Na een lekker opkikkertje varen we met de zonsondergang terug naar de haven. ’s Avonds genieten we van ons diner in restaurant La Terrazza, een Italiaans restaurant in Kralendijk.

Vandaag verkennen we het noordelijke deel van het eiland. We volgen de kustlijn en passeren aan de duikplaats 1000 Steps of Piedra Haltu, genoemd naar de hoge stenen trap die naar beneden leidt. We stoppen aan het Gotomeer, door een natuurlijke koraaldam afgesloten van de zee. Er zijn ook weer flamingo’s te zien.

We rijden verder naar Para Mira (Stop & Kijk) vanwaar we een prachtig zicht hebben op het Nationaal Park Washington Slagbaai. We hebben jammer genoeg geen tijd voor een wandeling in dit park dat het volledige noordwesten van het eiland omvat. Het is wel tijd om te lunchen in de Posada Para Mira waar we de lokale gerechten proeven: leguanensoep en geitenstoofpot, best lekker!

Na de lunch rijden we naar Rincon, de oudste plaats op Bonaire. We bezoeken de Cadushy Distillery waar van kadushi-cactussen likeur wordt gestookt.

Nadien kunnen we nog wat rondkijken in Kralendijk. De hoofdstad van Bonaire is eigenlijk meer een groot dorp. Het leukste is de kade langs de haven met een kleine gezellige markt en erachter de winkelstraat. Wat indrukwekkend is, zijn de talrijke cruiseschepen die vlakbij binnenvaren.

 

De keuken op Bonaire is heel lekker, er zijn tal van leuke gezellige restaurants.
Het is er rustig én veilig, echt ideaal voor een rustige doe-vakantie.

 

CURACAO

Curaçao ligt slechts op 80km van Bonaire, maar er is voorlopig nog geen ferry tussen de 2 eilanden. We vliegen dus met Insel Air, zij hebben dagelijks vluchten en na een vlucht van een half uurtje zijn we al op Curaçao. Dit is het grootste eiland van de Nederlandse Antillen (60 km lang en 14 km breed) en biedt heel wat mogelijkheden.

We verblijven in het Santa Barbara Resort, een groot luxeresort op een enorm groot landgoed, op ongeveer 30 minuten rijden van Willemstad, met enorm veel sport- en ontspanningsmogelijkheden en van overal een prachtig zicht op de Tafelberg. De hoofdstad, Willemstad bestaat uit verschillende wijken rond de St-Annabaai en het Waaigat met elk zijn eigen leuke gewoonten.

We beginnen met een diner in restaurant Gouverneur, gelegen langs de kade op Otrabanda, de volkswijk van Willemstad (De andere kant). Het is een leuk én lekker grillrestaurant en we hebben een schitterend zicht op de beroemde Handelskade.

 

De vrolijk gekleurde gevels van de Handelskade
zijn een beetje de mascotte van Willemstad.

 

Het historische hart van de stad is Punda. Aan de centrale markt in het oude marktgebouw, de Plasa Bieu, gaan we lunchen bij Zus di Plaza: we eten aan lange tafels echte Antilliaanse gerechten (cactussoep, stokvis,…) recht van het fornuis: gezellig én lekker. Elke donderdag avond zijn er de Punda Vibes: de levendige wijk wordt dan nog gezelliger met muziek, kunst en laatavondshopping. We wandelen van het Wilhelmina Park, via de winkelstraat Breedestraat verder naar het historische centrum om te eindigen aan de Handelskade voor de vuurwerkshow.

Na deze aangename wandeling maken we een culinaire wandeling door de wijk Pietermaai: een al even gezellige wijk ten Oosten van Punda met heel wat toffe bars en restaurants!

In de wijk Salina bevindt zich dan weer het landhuis Chobolobo, de likeurstokerij van de bekende Curaçao-likeur. We worden ingewijd in de wereld van de echte Curaçao-likeur,  we proeven van deze lekkernij en maken nadien zelf onze cocktails. Héél leuk!

Onze tocht van het oostelijk deel van het eiland, Band’ariba, begint ten oosten van Pietermaai. We passeren het Curaçao Seaquarium en gaan verder naar de Jan Thiel-lagune, een populaire zwem-, zon-, winkel- en loungeplek! We rijden verder naar de Caracasbaai en maken van hieruit een snorkeltrip. Het onderwaterparadijs is hier schitterend en direct van aan het strand te vinden, ideaal dus om te snorkelen en duiken. We zien niet alleen een pracht aan vissen en koralen, maar drijven ook boven het wrak van een kleine vissersboot. Een raar gevoel maar wel mooi.

We verkennen Band’ariba verder met de quad. Na de eerste onwennigheid op dat grote gevaarte, overheerst nadien een gevoel van vrijheid. We vertrekken aan Mambo Beach, passeren de kruidentuin Den Paradera van de bekende kruidenvrouw Dinah Veeris en de struisvogelboerderij Curaçao Ostrich Farm. We stoppen even bij de Aloë Vera Plantation en razen dan verder naar de Sint-Jorisbaai, een mooie grillige lagune, ideaal voor surfers. We klimmen naar een vleermuisgrot, mét zicht op de baai, en racen dan terug. Afsluiten doen we in een sfeerrijk restaurant, in een voormalig landhuis Brakkeput Mei Mei.

 

Een ongelooflijk tof avontuur!

We maken een tour door het lange deel van het eiland ten westen van Willemstad, Band’abou, het échte platteland of kunuku. We stoppen bij de Grote Knipbaai, een fraai beschutte baai met een mooi strand én strandcafé. We lunchen in de Rancho El Sobrino, een typisch sfeerrijk restaurant. We rijden met de jeep door het Nationaal Park Shete Boka, en bewonderen er de natuurpracht en woeste golven van de baai van Boka Tabla. En we maken een mini jeeptour in het natuurgebied Christoffelpark.

We keren terug naar Willemstad en sluiten af met een barbecue op Mambo Beach in Willemstad, een mooi en gezellig strand met een promenade met heel wat bars en restaurants.

Bonaire en Curaçao hebben een onvergetelijke indruk op mij nagelaten. Zowel het klimaat, de natuur als de onderwaterwereld zijn er ronduit fantastisch. En de gemoedelijkheid waarmee toeristen ontvangen worden is voor Nederlandstaligen echt uniek, want naast alles wat een leuke vakantie te bieden heeft, word je er immers aangesproken in je moedertaal. En dat op bijna 7.800 kilometer van huis.

 

Kortom, een échte aanrader!