Apulia

LandIdee rondreis naar het Italiaanse Apulia

€ 1395pp

8-daagse culinaire rondreis naar het Italiaanse Apulia met LandIdee


Dag 1

We vliegen vanaf Schiphol naar Bari. Waar we onze week beginnen met een samenkomst in het hotel of de ‘masseria’, een gerenoveerde oude boerderij typisch voor deze streek, waar we deze week zullen verblijven. We leren hoe olijfolie wordt gemaakt en hoe het weer en de tijd van het oogsten invloed hebben op de smaak van deze olie. Uiteraard mag een proeverij van de beste olijfoliën van Apulia hier niet ontbreken.
Na de proeverij is het tijd voor het aperitief en het welkomstdiner in het restaurant van de masseria met zijn typische keuken.

Dag 2

We beginnen onze dag met een bezoek aan de lokale markt. Hier hebben we, zelfs in de herfst, een ruime keuze aan fruit en groenten die in de streek geteeld worden, zoals wilde champignons, de eerste kastanjes van het seizoen, rapen, romanesco, aubergines en tomaten.
Na de markt brengen we een bezoek aan een eeuwenoude versterkte boerderij met een olijfpers die dateert van voor de romeinse periode. We leren er alles over olijfbomen en olijfolie terwijl we een wandeling maken doorheen het domein.
Vervolgens rijden we richting de kust voor een lunch langs de mooie Adriatische zee.
Daarna keren we terug naar de masseria voor onze eerste kookles. We focussen op de Pugliese antipasto met de rijke smaak van seizoensgroenten. Een traditionele antipasto kan uit wel twaalf gerechten bestaan, die stuk voor stuk de culinaire tradities vertegenwoordigen. We leren hoe we de smaken in evenwicht kunnen brengen om zo onze eigen antipasto te maken, samen met verscheidene andere regionale specialiteiten zoals riso, patate e cozze of tiella (rijst, aardappelen en mosselen gekookt in een aarden pot), agnello al forno (geroosterd lam), gestoofde rapen, funghi gratinati (gebakken champignons met broodkruim, peterselie en olijfolie) en zelfs verse gebakken olijven! Ons menu weerspiegelt het seizoen en maakt gebruik van lokale marktproducten en de eigen geteelde groenten van de masseria.
Voor het diner maken we kennis met de Pugliese wijn met de focus op de lokale variëteiten als ook het maken van de traditionele en de moderne wijn. Samen met een gediplomeerde sommelier proeven we de wijnen die het best bij ons menu passen.

Dag 3

Vandaag gaan we richting Altamura, een van de beste plaatsen in Italië voor het maken van brood in houtovens. Deze iconische broden worden gesmaakt over heel Italië en als je deze hebt geproefd, zal je begrijpen waarom. We bezoeken een van de oudste houtovens van het dorp en leren hoe we dit brood maken, samen met nog enkele andere lekkernijen waarvoor Altamura bekend staat.
Vervolgens steken we de grens over naar de regio Basilicata om de prachtige stad Matera te bezoeken waar een rondleiding met lokale gids krijgen. Lunch in een lokaal restaurant. Deze stad werd uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa voor 2019. Matera is gekend voor zijn sassi of grotwoningen. Tijdens de 8e en 9e eeuw woonden er wel 25.000 mensen in de grotwoningen die werden uitgegraven in de zandstenen rotsen. De kerken en grotten behoren tot het UNESCO werelderfgoed.
We keren terug naar Martina Franca om deel te nemen aan een typisch zuid-Italiaanse traditie, de passeggiata (= wandeling) en genieten van het aperitief.
Deze avond staat ‘fornello pronto’ op het menu, een lokale specialiteit, in het elegante barokke stadscentrum.

Dag 4

Vandaag brengen we de dag door in het gezelschap van authentieke Italiaanse grootmoeders en hun klassiek geschoolde chef-kok in Martina Franca. Beide generaties delen hun passie voor de gezonde mediterraanse keuken en hun ervaring met de traditionele lekkernijen gebaseerd op durumtarwe, die een belangrijke rol speelt in het bereiden van handgemaakte pasta’s (orecchiette, fricelli, sagne ‘ncannulate,…) broden (pizza, panzerotti, foccace, puce) en het alomtegenwoordige taralle en friselle van Puglia. Ook deze gerechten leren we zelf te bereiden en genieten ervan tijdens de lunch.

Na de lunch keren terug naar de masseria om even uit te rusten en te genieten van de omgeving.
’s Avonds dineren we in het gezellige stadje Locorotondo, waar we de Pugliese oogsttraditie zullen ontdekken en waar we zullen genieten van een overheerlijke pizza. We eindigen onze maaltijd met een woordje uitleg over de belangrijke rol die likeuren en digestieven spelen aan de Pugliese tafel, gevolgd door een wijnproeverij.

Dag 5

Vandaag gaan we richting het zuiden naar Maglie, de thuisstad van Pastificio Benedetto Cavaliere, een van Italië ’s beste artisanale pasta bedrijven. Sinds de vroege jaren 1800 teelde de adellijke familie Cavalieri tarwe in het noorden van Puglia. In 1918 werd de pastafabriek ingehuldigd. Ze waren pionier in het verwerkingsproces voor het behoud van de voedingswaarde en smaak van het tarwe dat ze teelden. We bezoeken de oude fabriek waar de paste nog steeds wordt gemaakt.
Na vrije lunch maken we een begeleide wandeling door het betoverende historisch centrum van Lecce, waar we kennismaken met de barokke architectuur en zijn belangrijke rol in het vervaardigen van carta pesta of papier-mache kunst.
Vanavond dineren we in een enoteco of wijnbar, waar we enkele specialiteiten zullen proeven met uitzicht op de parade van de inwoners van Lecce die genieten van hun passeggiata.
We keren vroeg terug naar de masseria, zodat we goed uitgerust zijn, want morgen gaan we olijven oogsten.

Dag 6

Vandaag trekken we onze oogstkledij aan, we halen onze gereedschappen op en leren op welke manier we olijfolie van topkwaliteit kunnen produceren. Olijfboeren zullen ons vergezellen en ons leren wat er speelt bij het telen, plukken en malen van olijven. We gaan naar de nabijgelegen olijfmolen om het proces uit de eerste hand te bekijken. De olijfmolenaar leidt ons rond en geeft uitleg over het gehele proces terwijl we kijken hoe onze zelf geteelde olijven hun reis door de molen maken. We zullen zelf ook de olie proeven van de olijven die we net hebben geoogst terwijl het van de pers druipt, een once in a lifetime moment dat nog lang in ons smaakgeheugen zal blijven hangen.
We zullen genieten van een lunch met onze nieuwe olijfolie op een boerderij in de buurt van de olijfmolen. Vanavond is het ons laatste diner samen, dus we zullen enkele van onze meesterwerken uit de kookcursus van deze namiddag meenemen en een aantal extra speciale traktaties toevoegen om hier een onvergetelijke maaltijd van te maken.

Dag 7

Na het ontbijt in de masseria en misschien een laatste wandeling rond het domein, is het bijna tijd om afscheid te nemen. Jullie krijgen de biologische extra virgin olijfolie, die jullie mee geoogst hebben en een boekje met de recepten die we geleerd hebben tijdens ons verblijf in Puglia mee om thuis nog na te genieten.
Vrije namiddag.

Dag 8

Na het ontbijt transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar huis.

LandIdee organiseert een prachtige rondreis naar Apulia (Italiaans: Puglia). Apulia is in het zuiden het meest welvarend en dankt haar natuurlijke rijkdom aan het vruchtbare vlakke land. In deze regio wordt zelfs de meeste olijfolie geproduceerd. We bezoeken o.a. het overdadig barokke Lecce, olijfproeverijen, een broodfabriek met een van de oudste houtovens van Altamura, de prachtige stad Matera met z’n sassi of grotwoningen. Deze reis wordt begeleid door onze zeer ervaren reisleider Will Christiaanse.

Inbegrepen

– Vlucht Transavia : Amsterdam – Bari – Amsterdam
– 15 kilo ruimbagage en 10 kilo handbagage
– 7 overnachtingen in 4* hotel in Martinafranca
– Transfer en rondreis per touringcar
– Begeleiding door Nederlandse reisleiding Will Christiaanse
– Toegangsgelden in Matera, rondleiding met professionele lokale gids
– 2 olijfproeverijen incl. bezoek aan een lokaal olijfbedrijf
– 4 x half pension in het hotel incl. aperitief op de eerste avond
– 2 kooklessen ( incl. lunch en diner)
– 1 diner in een restaurant in Fornello pronto
– 1 pizza diner in een restaurant in Locrotondo
– 1 diner in een ecoteca in Lecce
– Bezoek en proeverij in een broodfabriek in Altamura
– Fles olijfolie en boekje met recepten

Niet-inbegrepen

– Fooien, dranken en persoonlijke uitgaven
– Niet genoemde excursies en entreegelden
– Annulerings- en reisverzekering
Min. 20 deelnemers vereist.